KÖRNYEZETTUDATOS KÖZLEKEDÉS

Az év 365 napja a Föld napja. A Föld a mi életterünk, és bővítésére a tudomány mai állása szerint - egyelőre - nincs is más alternatívánk. Megdöbbentő és elszomorító az emberek viszonyulása a környezeti kérdésekhez. Nagymértékű az emberi hanyagság, nemtörődömség, meggondolatlanság, igénytelenség. A környezetszennyezés hatalmas méreteket ölt.

A TOLDI AUTÓSISKOLA célja, hogy megtanítsa tanulóit a "környezettudatos vezetés"-ként ismert környezetbarát autóvezetési technikákra. Bemutatjuk, hogyan vezessenek környezetkímélőbb módon, amivel az egyre költségesebbé váló üzemanyag egy részét is megtakaríthatják. 
A technika nyújtotta személyes mobilitás kapcsán nemcsak a kényelemre, hanem a járművek környezetre gyakorolt káros hatására is gondolnunk kell.
Bár az egyre szigorúbb szabályozásnak köszönhetően a személygépkocsik egyre környezetkímélőbbé válnak, az Európa közútjain jelenleg közlekedő 216 millió autó összességében mégis jelentős forrása annak a levegőszennyezésnek, amely évente mintegy 370 000 ember haláláért felelős. A személygépkocsiknak róható fel az üvegházhatást okozó gázok európai kibocsátásának 12%-a.


Ezt a problémát jelenleg számos módszerrel próbálják megoldani. Például egy 1995 óta érvényben lévő közösségi stratégia célja, hogy 2012-ig 120 gramm/km-re csökkenjen az új gépkocsik átlagos széndioxid-kibocsátása, ami 25%-kal alacsonyabb a jelenlegi szintnél. A tömegközlekedés fejlesztése szintén kiemelt területét képviseli azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek arra igyekeznek rávenni az embereket, hogy hagyják otthon autójukat. Számos olyan kezdeményezés és kampány létezik, amelyek a kerékpáros vagy gyalogos közlekedést népszerűsítik a lakosság körében.
Amennyiben pedig föltétlenül gépkocsiba kell ülnünk, léteznek olyan vezetési módok, amelyek kevésbé szennyezik bolygónkat. 
Becslések szerint környezetbarát autóvezetési technikával akár 10%-kal is csökkenthető az üzemanyagfogyasztás és ennek következtében az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása!
Néhány európai ország ez év kezdetétől az autóvezetői vizsga kötelező részévé tette a környezettudatos vezetést.

A TOLDI AUTÓSISKOLA tanácsai a környezettudatos közlekedéshez:

1. 2000-es és 2500-as fordulatszám között váltsunk sebességet, és mindig maradjunk a lehető legmagasabb sebességfokozatban!

2.  Tartsunk állandó sebességet! Ez csökkenti az üzemanyagfogyasztást, mivel a fölösleges gyorsítás nagyon sok üzemanyagot vesz igénybe. A nagy sebességgel való haladás szintén sokkal több energiát emészt fel: 120 km/h sebességgel haladva a fogyasztás kilométerenként 30%-kal nagyobb, mint 80 km/h-val.

3.  Vegyük fel a forgalom ritmusát, ez segít elkerülni a túl sok fékezést és gyorsítást, valamint lehetővé teszi az állandóbb sebesség tartását is.

4. Gyakran ellenőrizzük a keréknyomást! Ha a kerekek nyomása 25%-kal a szabályos szint alá süllyed, az ellenállás 10%-kal, az üzemanyagfogyasztás pedig 2%-kal nő.

5. Fokozatosan lassítsunk a gázpedál felengedésével, a sebességfokozat tartása mellett! Ez bekapcsolja a motor üzemanyagzáró mechanizmusát, aminek hatására a gépkocsi gyakorlatilag egyáltalán nem fogyaszt energiát.

A környezettudatos vezetési technika a közúti biztonságot is javítja, és ezzel a módszerrel akár 40%-kal is csökkentheti a balesetek gyakoriságát!

A TOLDI Autósiskolának nemcsak a közlekedési szabályok és a járművezetés gyakorlatának elsajátíttatása a feladata, hanem az is, hogy a jogosítvány megszerzése után a tanulók a megszerzett jog birtokában biztonságosan, kulturáltan vezessenek, ügyelve a közlekedésben résztvevők, önmaguk és környezetük épségére is. Ez utóbbi már csak azért is kötelességünk, mert autóhasználók révén a károsanyag kibocsátásért magunk is felelősek vagyunk.